INSTITUT PENDIDIKAN TAHFIZ & TURATH ISLAMI (IPTTI)

Meerealisasikan Impian Pendidikan
Previous slide
Next slide
  • Institut Pendidikan Tahfiz & Turath Islami (IPT-i) merupakan sebuah Pusat Tanggungjawab (PTj) di bawah UPSI.
  • Institut Pendidikan Tahfiz & Turath Islami (IPT-i) menggunakan kurikulum yang mengintegrasikan sistem “pondok” dan sistem pendidikan arus perdana.
  • Bahasa Melayu dan Bahasa Arab sebagai bahasa utama dan bahasa inggeris sebagai bahasa tambahan.
  • Kurikulum pondok ialah pengajaran menggunakan bertulisan Jawi dan Arab.

Lokasi Institut Pendidikan Tahfiz & Turath Islami

• UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS (UPSI) bercadang melaksanakan projek Cadangan Membina, Menyiapkan, Menguji dan Mentauliah sebuah Akademi Pondok Bitara serta lain-lain kerja berkaitan di sebahagian tapak di Kampus Sultan Azlan Shah, Universiti Pendidikan Sultan Idris,Behrang Ulu Tanjong Malim, Perak.
  • INSTITUT PENDIDIKAN TAHFIZ & TURATH ISLAMI ini terletak diatas tanah seluar 18 ekar di tapak cadangan yang telah disedikan di dalam Kampus Proton City.

Tawaran Wakaf Akademi Pondok Bitara

-Kemaskini-